Rouwtherapie voor kind met verstandelijke beperking

Kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking (zoals: syndroom van Down, autisme) gaan misschien anders om met het onderwerp 'de dood', maar krijgen ook te maken met hun eigen rouwproces als er een dierbare uit hun omgeving is overleden.

Speljuf gebruikt nu ook de herinneringendoos, maar met nog meer maatwerk in gebruik van spel- en creatieve activiteiten.

Denk bijvoorbeeld aan; meer beeldmaterialen zoals foto's en pictogrammen, prentenboeken, handpoppen. Het benoemen van gevoelens van verdriet door te luisteren naar muziek, spelen met sensopatische materialen zoals: klei, zand, water, verf.

De doelstellingen en aantal sessies zijn hetzelfde als beschreven bij 'rouwbegeleiding voor kind'.

* Als extra methode gebruikt Speljuf het memoryspel 'Vergeet-niet-me-verdrietjes' ontwikkeld door rouwtherapeut Larissa van der Molen.

Dit is speciaal voor mensen met een verstandelijke beperking gemaakt en kan ze voorbereiden op 'de dood' door het stellen van praktische vragen over het hoe, wat en waarom. Mensen om hen heen vinden het vaak moeilijk om antwoord te geven op deze vragen.

Het spel bevat heldere tekeningen die ervoor zorgen, dat kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking beter voorbereid zijn op het stervensproces en de uitvaart van een dierbaar persoon.

Rouwbegeleiding samen met broer/zusje of met het hele gezin is mogelijk.

Na vier sessies wordt besproken met de ouder(s)/verzorger(s) of het kind voldoende start heeft kunnen maken met zijn/haar rouwproces of dat er verlenging nodig is.